Omroep West
9 december, 11:00 • 6 minuten leestijd
DEN HAAG - 'De politie probeert een deel van de schuld op ons af te schuiven en dat is niet terecht.' Advocaat Arthur de Groot van zalencentrum Opera is boos over het beeld dat door de politie wordt geschetst van de situatie rond de Eritrese bijeenkomst in februari. Tijdens het evenement breken er hevige rellen uit voor de deur van het gebouw aan de Fruitweg in Den Haag. 'We zijn pas bijgepraat toen we niet meer in konden grijpen.'
De politie spreekt in een openbaargemaakte rapportage van een 'chaotische sfeer' in het zalencentrum en wijt dat grotendeels aan het personeel van Opera. Volledig onterecht, vindt Opera.
Bijna een jaar na de rellen geven de eigenaar en advocaat een rondleiding door het pand om voor het eerst hun kant van het verhaal te doen.
Op zaterdag 17 februari ontstonden rellen bij zalencentrum Opera. Op de bijeenkomst waren regeringsgezinde Eritreeërs samen gekomen. Tegenstanders van het dictatoriale regime zochten de confrontatie. Volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen waren het relschoppende jongeren van de Eritrese organisatie Brigade Nhamedu. De rellen hebben veel schade aangericht. Acht agenten raakten gewond, meerdere auto's werden in brand gestoken en het centrum waar die avond een bijeenkomst was, raakte beschadigd.
Het zalencentrum was volgens de politie op 5 februari al op hoogte gebracht 'over spanningen die het evenement met zich mee zou brengen'. 'De ondernemer (...) heeft verzuimd het evenement te melden aan politieteam De Heemstraat', staat in de politierapportage.
Opera weerspreekt dit met klem. 'Wij waren niet op de hoogte. Als we de juiste informatie hadden gehad, hadden we de bijeenkomst zeker niet door laten gaan', reageert eigenaar Yakup Kaya. De avond viel ook binnen de bestaande vergunning en hoefde dus niet bij de politie gemeld te worden.
Niet aan zien komen
Het Eritrese evenement was op persoonlijke naam geboekt. Het ging om een nieuwjaarsfeest, zonder alcohol, en er zouden geen politieke sprekers komen, zegt advocaat Arthur de Groot namens Opera. Dat het uit de hand zou kunnen lopen zag Opera dan ook totaal niet aankomen.
Dat terwijl de organisatie van het Eritrese feest een paar dagen ervoor wél de burgemeester van Den Haag had ingelicht over het evenement. 'Er zaten risico's aan deze bijeenkomst. Die hebben ze wel gedeeld met het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente, maar niet met Opera', zegt De Groot.
Eigenaar Yakup Kaya staat die zaterdag 17 februari dan ook voor een verrassing als hij om 15.00 uur bij het zalencentrum aankomt. Daar ziet hij tot zijn verbazing meerdere agenten en politiewagens voor het pand staan. 'Ik ben naar ze toegelopen en heb gevraagd waarom ze hier waren.'
Agenten beloven hem dat hij later bijgepraat wordt, maar dat gebeurt uiteindelijk pas als het al te laat is om nog in te grijpen.
In één van de zalen staat die middag een Bulgaars besnijdenisfeest op het punt van beginnen. In de Rode Zaal staat deze avond een Turkse bruiloft op de planning, met zevenhonderd mensen op de gastenlijst. De eerste honderd gasten zijn binnen.
Rond 16.00 uur begint het Eritrese feest in de Witte Zaal. De meeste Eritreeërs komen met bussen aan bij de achterkant van het pand en zien niks van de politie-inzet aan de voorkant van het pand.
'Buiten totale chaos'
Ondertussen begint het buiten steeds onrustiger te worden. 'De grootste fout is geweest dat het zo lang heeft geduurd', zegt Kaya. 'Het heeft zo'n zes uur geduurd voordat het buiten voorbij was.'
Binnen probeert hij iedereen kalm te houden. 'We konden niet ontruimen, omdat het buiten niet veilig was.' Gasten krijgen eten en drank aangeboden. 'Wat we konden doen, was vooral beheersen. Je probeert het rustig te houden, terwijl het buiten totale chaos is. Je kunt niet weg, dus het was best een beetje eng', vult advocaat De Groot aan.
'Het was een heel bedreigend, niet veilig gevoel. Niet voor ons en niet voor de bezoekers. Het leek buiten wel een oorlogssituatie', zegt Kaya. 'Op een gegeven moment accepteer je wat er buiten gebeurt. Je wacht tot het buiten veilig is.'
In de Witte Zaal, waar de Eritrese bijeenkomst wordt gehouden, kun je alleen buitenom komen. Daar gaat het feest gewoon door terwijl de rellen buiten bezig zijn. Volgens Kaya zijn daar zo'n vijfhonderd mensen. 'De relschoppers wisten niet waar het Eritrese feestje op dat moment aan de gang was, want ze stonden voor de verkeerde deur te rellen.'
Aan de buitenkant van Opera staat een busje in brand, bij de zaal waar de Turkse bruiloft is. Het vuur slaat over naar het gebouw. 'Onze beveiligers zijn daar bovenop gesprongen en hebben zelf de brand geblust', zegt De Groot.
Kaya blijft ondertussen kalm. 'Ik was niet geschrokken. Je moet op zo'n moment stappen nemen en zorgen dat iedereen rustig blijft.' Hij loopt heen en weer tussen de verschillende zalen en staat in contact met de politie. 'Het was wachten tot de situatie gecontroleerd was.'
'Grote verwarring'
Hoewel het binnen volgens Kaya en De Groot die avond redelijk rustig verloopt, schetst de politie een compleet ander beeld. Volgens de politie is de sfeer in het zalencentrum chaotisch. 'Medewerkers stuurden bezoekers tegengestelde richtingen op waardoor er grotere verwarring ontstond', staat in de rapportage. Ook ontbreekt het volgens de politie aan zichtbaar bhv-personeel en lijken er te weinig beveiligers rond te lopen.
De lezing van Opera is totaal anders. De bhv'ers zijn er die avond wel degelijk, zegt De Groot. 'Ze hadden alleen geen hesjes aan.' Ook het aantal beveiligers is volgens hem op orde.
Zes beveiligers
'De organisatie van het Eritrese feest had er zes ingehuurd. Zes is ook een passend aantal bij een feest van deze omvang, en zonder alcohol. Niet dertien, zoals de organisatie zelf aan de gemeente heeft doorgeven.'
aar aanleiding van de rellen heeft Opera maatregelen genomen. Zo mogen er geen Eritrese bijeenkomsten meer worden gegeven in het zalencentrum. De Groot: 'En mensen moeten minimaal twee maanden van tevoren boeken, zodat we informatie over ieder evenement aan de politie kunnen doorgeven.'
Door alles ruim van tevoren te melden kan de politie eventueel zelf een risicoanalyse maken. 'We zijn sinds de rellen steeds in goed contact met de politie. Daarom snap ik ook niet dat ze in hun eerste rapportage op zoveel punten proberen een deel van de schuld bij ons te leggen', zegt De Groot.
Reactie politie
De politie wil niet inhoudelijk reageren op de reactie van Opera op de politierapportage. 'Een bestuurlijke rapportage is een document dat wordt opgesteld t.b.v. het bestuur, in dit geval de burgemeester. Die ontvangt meerdere van dergelijke rapportages per week', legt een woordvoerder uit.
'Op basis van een bestuurlijke rapportage kan, niet moet, de burgemeester besluiten nemen. Tegen een besluit van de burgemeester kan bezwaar of beroep aangetekend worden. Dat kan ook in dit geval. Tegen een rapportage kan dit niet.'
In opdracht van de gemeente Den Haag heeft adviesbureau Berenschot onderzoek gedaan naar de rellen aan de Fruitweg. De resultaten van dit onderzoek worden maandag gepresenteerd.
💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier! Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!